SÜT SIĞIRCILIĞININ PROBLEMLERİ

Süt sığırcılığında başa çıkılması gereken problemler ve karlılığı artırmak için ne yapmalıyız.

TÜRKİYENİN YENİ SIKINTISI YUMRULU DERİ HASTALIĞI

Lumpy skin disease olarak bilinen yumrulu deri hastalığı artık türkiyenin korkulu rüyası haline geldi.

BESİCİLİĞİN PROBLEMLERİ

Ülkemizde hayvancılık yaygın ancak bilinçsiz ve eğitimsiz çalısmalar ailelerin zor geçinmesine neden oluyor.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

DÜNYA VETERİNER HEKİMLERİ GÜNÜ (Nisan Ayının Son Cumartesi Günü)

Ülkemizin de üyesi olduğu Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, her yıl Nisan ayının son Cumartesi gününün “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırmış, ilk kez 28 Nisan 2001 günü Dünya Ülkeleri ile birlikte Dünya Veteriner Hekimleri Birliği üyesi olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından organize edilerek kutlanmıştı. Kutlamalarda tüm mesleki kurum ve kuruluşların katkı ve katılımını sağlamayı ve tüm meslek camiasının sahiplenmesi amacıyla oluşturulan Düzenleme Kurulu ile organize edilmişti.

Dünyada Veteriner Hekimliği Eğitimi-Öğretimi
Tarih boyunca yaşanan doğal afetler dışındaki en büyük felaketlere salgın hayvan hastalıklarının neden olduğu kabul edilmektedir. Avrupa’da 18. yüzyılın ilk yarısında, sığır vebası salgınlarında 200 milyon sığır ölmüş; tek tırnaklılarda da salgın hastalıkların yayılmasıyla tarımsal işlevler durmuş; açlık başlamış; ekonomik ve sosyal yaşam durma noktasına gelmiştir.

Satın Alma Evlat Edin

Manga Satın Almıyor, Evlat Ediniyor



            Peta Almanya'nın 'Satın alma, evlat edin' kampanyasına katılan Manga Hasdal Barınağı'nda sokak hayvanlarıyla objektif karşısına geçti. Ünlü rock grubunun amacı, sahipsiz hayanlar dururken pet shop'lara koşanların dikkatini çekmek.

            PETA Almanya'nın yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü 'Satın alma evlat edin' kampayısı için en son Manga objektif karşısına  geçti. Sıkı bir hayvansever olan grup, sokak hayvanları konusunda tek çözümün kısırlaştırmadan geçtiğini savunuyor. Grubun solisti Ferman Akgül, "Hayranlarımızın ricamız, kesinlikle üreticiniden veya hayvan pazarlarından  kedi yada köpek satın almamalarını" derken, gitarist Yağmur Sarıgül "En sadık dostlarımıza karşı duyarlı davranmanın zamanı geldi de geçiyor".Aslında mahalle kültürünü koruyanlar sokaklardaki köpeklere sahip çıkıyor. Fakat bu ancak hava şartlarının iyi olduğu zamanlar ve trafiğin çok olmadığı alanlarda münkün. Yayaya yol vermeyen bir sürücüden köpek çıktığında yavaşlamasını beklemek hayal.

Sokaktaki Şiddet

            İnsanlar kendi şartlar iyi olduğu zaman köpeklere bakabiliyor, aksi takdirde unutulup gidiyor. Konser için Avrupa ülkelerine gidiyoruz, gördüğümüz kadarıyla sokak hayvanı ihmalinin en fazla olduğu ülke açık ara Türkiye. Evinin önündeki hayvan açken, internetten hayvan satın almanın mantığını çözemiyoruz. Küçücük bir köpeğin, kedinin barınaktaki kafeslere konmasına da anlam veremiyoruz. Ama sokaktaki şiddeti düşündükçe bu daha mantıklı ne yazık ki."

KÜÇÜK CEZALARI HAZMEDEMİYORUZ

           PETA Almanya için Manga ilk değil. Daha  önce de farklı ve sert yöntemlerle Türkiye'deki hayvan hakları sorunlarına dikkat çekmeye çalıstılar. Kuruluş, hayvan hakları ihlalinin fazla olduğu ülkelere yetişmeye çalısıyor. Türkiye istatistiklere göre en vahim ülkelerden. Kuruluşun öncelerinden  Magdalena Scherk 2004 'ten beri süren eylemlerinin sebebini açıklıyor: " Türkiye'de hala binlerce sokak hayvanı akıl almaz yöntemlerle öldürülüyor".Bu kıyıma verilen küçük cezalar hazmedemiyoruz. Bugüne kadar Tarkan'la, ünlü futbolcular Micheal Fink ve Fabian Ernst'le ve son olarak ta Manga'yla bu sorunua dikkat çekmeye çalıstık.

Ispanağın Mucizesi Çözüldü

Ispanaktaki mucize demirden değil "Nitrat Asidi" sebebiyle.
Dünyanın en sevilen çizgi kahramanlarından Temel Reis'in bir kutu ıspanağı midesine indirdikten sonra bir anda güçlenmesinin  sırrı çözüldü. Ancak yaygın kanının aksine, Temel Reis'in kaslarını demir güçlendirmiyor, çünkü ıspanakta diğer yeşil sebzelerdekinden daha fazla demir yok; ıspanaktaki mucize, bilim adamlarına göre içerdiği "nitrat"tan kaynaklanıyor. İşveçli bilim adamları,ıpanağın içerdiği Nitrat asidi sayesinde kasları geliştiğini ve belirgin şekilde güçlü bir görünüm sağladığını tespit ettiler. Uzmanlar, az miktarda nitrat asidi tüketen kişilerin bile işlerini her zamankinden daha az mittarda enerji harcayarak yapabildiklerine dikkat çekti.

Bunu Bilseniz Birşey Kaybetmezsiniz

Baraj Yapan Kunduzlar

Kunduzlar, yuvalarını dere üzerine inşa ettikleri bir barajın arkasında suni olarak oluşturdukları göletin içine yaparlar.Barajı yapabilmek için ilk olarak kalın dallara dere yatağının içine iter. Ardından daha ince dalları, daha ağı olanların üzerine yığar. Suyun bu kitleye alıp götürmemesi için, kazık olarak kullanılacakları parçaları taşlarla ağırlaştırarak su içine sabitler. Son olarak yığdıkları dalları, kil ve ölü yapraklardan yaptıkları özel bir harçla birbirine yapıştırırlar. Bu harç su geçirmediği gibi,suyun aşındırıcı güçüne karşı da çok dayanıklıdır. Kunduzun inşa ettiği baraj, suyun önüne tam 45 derecelik bir acıyla keser. İlginç olan, günümüz hidroelektrik santrallerinin tümünün bu açıyla inşa edilmesidir.

Daha Çabuk Öğrenmek İçin...


--Bir yabancı dili konuşurken hata yapmaktan korkmayın. Her yanlış dogru bilgiye giden yoldur.

--Derste anlamadıklarınızı eğitmenize sormaktan çekinmeyin(zira bence ne öğrenirsen derste öğrenirsin).

--Öğrendiğiniz dilde konuşmanın yanı sıra o dilde düşünmeye de çaba gösterin.

--Bir dili öğrenebilmek için pratik şarttır; sınıfta veya dışarıda o dilde konusmaya gayret edin.

--Öğrendiğiniz dili, ilgi alanınızda kullanın.

--Öğrendiğiniz dilde yayın yapan yabancı televizyon kanallarını takip edin.

--Yabancı dilde gazete, dergi ve kitap okumaya özen gösterin ve bunu bir alışkanlık haline getirin.

--Yanınızda bir not defteri tasıyın. Gün içerisinde ögrendiğiniz kelimeleri not almak, hatırlamanıza yardımcı olur.