Propolis Hakkında Neler Bilmeliyiz?
Bursa İl Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde 4 günlük bir eğitim aldım ve daha 1 hafta daha devam edecek. Şunu söylemek isterim ki bu geçen 4 günlük süre zarfında hocalarımız sürekli söylediği şey, arıcılık işi yapacak kişilerin bu işi sadece bal için değil yanında propolis, polen olarak farklı en az bir ürün daha alınması gerekiyor.
Propolis içinde bulunduğumuz yüzyılda antibakteriyel,antifungal, antiviral, antiinflamatuar, antiülser,lokal anestejik, antitümör, bağışıklık uyarıcı gibi biyolojik aktivite özelliği göstermesi tıp,apiterapi,beslenme ve biyokozmetik alanında kullanımını yaygınlaştırır. Propoolisin yapısında bulunan en büyük önem taşıyan flavonoidler ve terpenler oldukça kuvvetli antioksidan, antisteril etkili birleşikdir. özellikle flavonoidlerin kalp damar sistemi üzerine olumlu etkileri olduğu, kan dolasımını düzenlediği, kılcal damar çatlamalarını azalttığını, mide mukozasını ülsere karşı koruduğu ve daha onlarca faydası saymakla bitmemektedir.
Aynı zamanda geçmiş yıllara baktığımızda, eski mısır çağında propolisin tedavi amaçlı kullanıldığı ve mumyalama işlemlerinde propolisi de kullanmış, Hipokratın dahi propolisi hastalarını iyilestirmede kullandığı söylenmekte.
İnsan kullanımında güvenli doz 1,4 mg/kg - vücut ağırlığı/gün veya 70 mg/gündür.
KAYNAK : http://www.aricilik.gov.tr
0 yorum:
Yorum Gönder