Kaz Diyarı Kars

                Ülkemizin sayılamayacak kadar yemek kültürü var. Ülkemizin her bölgesinin kendisine özgü yemek türleride var elbette.  Bu yazımda sizlere Kars/Ardahanımın eti en sevilen hayvanı kazı tanıtmak isterim. Öncelikle memleketimde kaz bakımı ve çiftliklerine değinmek isterim. Maalesef ki ülkemizin nufusunun yarısı kazı bilmemekte. Bu yüzdende kaz alanında gelişimler çok az. Kaz ülkemizde sadece tüyüyle hatırlanmakta. Oda kaz tüyü yastıklarda aklımıza geliyor.

               Ülkemizde daha doğrusu dünya kime sorarsanız sorun size dünyanın en güzel etinin tavşan eti olduğunu söyleyecektir. Ama sorarım onların kaçı dünyanın tüm lezzetini tatmıstır. Zaten çoguna sorsanız kaç farklı et yediniz diye belkide birçok lezzetten faydalanamamış dünya da gezen "en lezzetti et tavşan eti " söylentisinden dolayo söylüyordur.
               Bende tavsan eti yemedim yani tavşan etiyle kaz etini karşılastırmam yanlış olur. Ama hayatım boyunca iç bıkmadığım, ve lezzetine doyamadığım kaz etinide yediklerim arasında ikinci sıraya düsürmem imkansız. Siz hala kaz lezzetine varmadınız mı?
              Bu arada ülkemizde fazla önde olmayan kaz, Avrupa'da yeterince göz önünde. Öğrendiğim bilgilere göre özel olarak beslenen kazlar var. Bu kazlar özel yetiştirme sayesinde normalde 50-100gr arası olan karaciğerleri 1000g(1kğ) degerlerine kadar yükseltilebilmekte. Bu degere yükseltilen kazların karaciğerleri içki sofralarına meze olarak yer almakta ( Hocamın söylediğine görede çok güzel gidiyomuş!!).

ÖNCE

SONRA
:D

0 yorum:

Yorum Gönder