GDO Kanser ve Tumör Oluşumunu Tetikliyor



           Fransa' da bilim adamları tarafından yapılan çalışmada GDO lu mısır ile beslenen farelerde meme kanseri olduğu ve karın bölgesinde 1'den fazla tumör oluşumları meydana geldiği bildirildi.

Fransa'da yürütülen bir araştırma, uzun süre GDO'lu mısır tüketen ve bir çeşit zararlı otları yok eden ilaca maruz kalan farelerde tümör ve organ yetmezliğine rastlandığını ortaya koydu. Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, araştırma sonuçlarının doğrulanması halinde bu GDO'lu ürünlerin Avrupa'da yasaklanması için girişimde bulunabileceklerini söyledi.

Araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Fransa hükümeti derhal araştırmaların yoğunlaştırılması ve insan sağlığını korumak için, gerekirse bu tür mısırın ithalatını askıya almak da dahil olmak üzere önlemler alınması talimatı verdi.
 
Avrupa Komisyonu'nun sağlık sözcüsü Frederic Vincent, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) konuyu detaylı bir şekilde inceleyeceğini söyledi.
Caen Üniversitesi'nden biyolog Gilles-Eric Seralini'nin ekibi, Monsanto üretimi Roundup ilacına toleransı artırılmış NK603 tipi mısırla beslenen, ya da ABD'de tüketilmesine izin veirlen seviyede Roundup içeren su verilen farelerin, normal beslenen farelerden daha erken öldüğünü söyledi.
Food and Chemical Toxicology dergisinde yayımlanan ve sonuçları Londra'da düzenlenen basın toplantısında sunulan aşartırmaya göre GDO'lu ürünle beslenen farelerin memelerinde tümöre, karaciğer ve böbreklerinde ciddi hasara rastlandı.
Araştırmacılar, kontrol grubundaki yüzde 30 ve 20'lik orana karşılık bu farelerde erken ölüm oranının erkeklerde yüzde 50, dişilerde yüzde 70 olduğunu açıkladı.
Ancak araştırmanın yöntemini standardın altında bulan ve sonuçlarına şüpheyle yaklaşanlar da var.
Monsanto sözcüsü Thomas Helscher, araştırmayı derinlemesine inceleyeceklerini belirterek, 'Şu ana kadar biyoteknolojik ürünler üzerine yapılan pek çok bilimsel araştırma, ki bunların arasında yüzün üzerinde beslenme araştırması da bulunuyor, her seferinde bunların güvenli olduğunu teyit etti. Bu, dünya çapında denetim kurumlarının değerlendirmelerine de yansıdı' dedi.
GDO'lu ürünlere karşı Avrupa'da büyük bir direnç bulunuyor, ancak bunlar ABD'de yaygın olarak kullanılıyor.
 
 
King's College London'ın beslenme bilimleri araştırma biriminin başkanı Tom Sanders, Seralini'nin ekibinin farelere ne kadar besin verildiği, ya da büyüme oranlarına ilişkin veri sunmadığına dikkat çekiyor. Sanders, 'Gıda alımı kısıtlanmadığında fareler, meme tümörü riskine çok açık oluyor. İstatistik yöntemleri de alışılageldik değil' dedi.
Cambridge Üniversitesi'nden David Spiegelhalter ise araştırmanın metodu, istatistikleri ve sonuçların sunumunun standardın altında olduğunu söyledi. Spiegelhalter, araştırmadaki kontrol grubunda yalnızca iki cinsiyetten de 20 fare bulunduğun, bunların da pek çoğunun kansere yakalandığının altını çizdi.
GDO'lu ürünlere destek verenler araştırmaların, bu ürünlerin güvenli olduğuna işaret ettiğini söylese de, kısa bir süredir piyasada olan bu ürünlerin uzun vadedeki etkileriyle ilgili halen az bilgi olduğu yorumları yapılıyor

0 yorum:

Yorum Gönder