İlk Evcil At Kazakistan'danmış

Kazakistan'ın Petropavlsk şehri yakınlarında arkeolojik araştırmalar yapan bilimadamları, Milattan önce 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen çömlek parçalarında kımız izleri bulduklarını açıkladılar. Araştırmacılar ilk evcil atın anavatanının Kazakistan olduğunu öne sürüyor.




Kazakistan'da arkeolojik araştırmalar yapan bilimadamları, ilk evcil atın anavatanının Kazakistan olduğunu belirtti.

Kazakistan'ın Petropavlsk şehri yakınlarında çalışmalar yapan bilimadamları, evcilleştirilmiş atların ilk olarak Avrupa ya da Moğolistan'dan değil Kazakistan'dan çıktığını öne sürdü.

Milattan önce 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen çömlek parçalarında kımız izleri bulduklarını da açıklayan araştırmayı yapan bilimadamlarından arkeolog Viktor Zayberg, Kuzey Kazakistan bölgesinde yapılan çalışmalarda çok sayıda bu şekilde bulguya rastladıklarını söyledi.

6 bin yıl kadar önce Kuzey Kazakistan'da yaşayan Botaystsıyların kımız içen ilk topluluk olduğunu ifade eden Zayberg, bulgularının, bilinenin aksine atların evcilleştirildiği tarihi 5 bin yıl değil 6 bin yıl öncesine götürdüğünü açıkladı.

Zayberg, ''Önceden evcil atların Orta Avrupa, Moğolistan veya güney Sibirya'dan geldiği düşünülüyordu. Ama bu varsayımlar doğrulanmadı. Botaysk atı evcil atların en eski formudur'' dedi.


AA

0 yorum:

Yorum Gönder