Kuzu ve Oğlak Bakımında Nasıl Bir Yol İzlemeli


           Ülkemizde kuzu ve oğlak kayıplarının yaşandığı dönem genellikle ilk 2 haftalık neonatal dönem ancak ölümler 4 aylık yaşa kadar sürebilmekte. Ölümlerin kesin teşhisi için virolojik muayeneye ihtiyaç olup zaman almaktadır.

           Kuzu ve oğlaklarda görülen ishal bize hastalık hakkında tanı için önemli bir ipucu olup buna göre tedavi protokolünü seçebiliriz. Öncelikle ishalden ve semptomlardan tanıya nasıl gideriz onu öğrenelim.

          İshale neden olan başlıca hastalıklarımız colibasilloz, kuzu dizanterisi, enterotoksemi, salmonella, adeno-rota viral enfeksiyonlar, cryptosporodiosiz ve coccidiosiztir. Önceliğimiz bu hastalıkların tedavisiyle uğraşmak değil hastalıkların hayvanlarımıza bulaşmasınız engellemek olmalıdır. Doğru ve bilinçli yapılan bakım-besleme ve ağıl dezenfeksiyonu ile hastalıkların hayvanlarımıza bulaşmasının önüne geçebiliriz.

          Biz hayvanlarımızı iyileştirsekte şunu bilmeliyiz ki hiç hastalığa yakalanmamış bir kuzu ve oğlağın erişkin dönem verimi ile hastalığa maruz kalmış bir kuzu-oğlağın erişkin dönem verimi arasında en az %20 gibi bir yaşam boyu verim kaybı vardır. Yani bir koyun yada keçiden alacağımız et ve süt 100 değil 80 buda bize maddi zarar olarak dönüyor. O yüzden hayvanlarımızı mümkün olduğu kadar hastalıktan korumalıyız.

          Hayvanlarımızı hastalıktan korumak için neler yapabiliriz. Eğer şartlarınız iyiyse ve fazla yeriniz varsa hasta kuzu ve oğlaklarınızı ayrı yerde konaklandırınız. Aksi taktirde dışkısı ve temas yoluyla hastalığı diğer kuzu-oğlaklara bulaştıracaklardır. Yavru bakımlarında hastalara farklı kıyafet ve alet ekipmanla yaklaşmalı biberondu su kaplarıydı yemlikti bu gibi ortak kullanılan karışabilecek ekipmanlarla hastalığı sağlıklı yavrulara bulaştırabilirsiniz. Eğer farklı kıyafet ve ekipman kullanmıyorsanız bakım besleme sırasında sağlıklıları öncelik vererek hastalık etkenlerini hasta yavrulardan sağlıklara geçmesini minimun düzeye düşürmüş olursunuz.


Her şeye rağmen bir şekilde hastalığa yakalanan hayvanlarımız olabilir. Peki hasta hayvanlarımıza nasıl bir tedavi uygulayacağız.

Öncelikle dışkı muayenesi ve klinik bulgulardan hastalığımızı belirleyecek ve koyduğumuz tanıya göre tedavi uygulayacağız. İshalde tedavinin amacı etkenlerin oluşturdu ishali ve semptomları gidererek yavrunun sağlığını geri kazanmaya çalışırız. Bunun için birçok hastalıkta tedavi protokolümüz aşağıdaki uygulamalardan uygun olanı seçerek yaparız


Ağız yoluyla uygulanacak tedavi;
1-Amoksisilin+klavulinik asit 12.5 mg/kg dozda günde 2 kez uygulanabilir
2-Trimethoprim+sulfonamid 30-40 mg/kg doz tercihinin aralığından günde 1 veya 2 kez
3-Neomisin 10-20 mg / kg doz aralığından günde 2 kez
4- Enrofloksasilin 2.5 mg/kg günde 1 kez uygulanabilir.

Yukarıdaki antibiyoktik uygulamalarından biri tercih edilir ve yanında destek tedavi olarak sıvı-elektrolit dengesini sağlamak için serum verilebilir. Serum vermek için hayvanın durumu, dehidrasyon derecesi, depresyon varlığı ve genel durumuna göre karar verilir.


Verilecek sıvıyı Veteriner hekiminizden aldığınız bilgi dışına çıkmadan yapmalısınız. Aksi takdirde kaş yapalım derken göz çıkartabilirsiniz.

Ne olursa olsun internet bilgileri ne kadar doğru olursa olsun her geçen gün yeni hastalıklar ülkemize gelmekte bildiğimiz semptomlar ile bize var olan hastalıkları düşündürebilmektedir. Bu yüzden en doğru tedavi yapmak için Veteriner hekiminize başvurarak kuzu ve oğlaklarınızı tehlikeye atmayın. Bu mesleğe gönül vermiş ve hayvancılıkla uğrasan tüm emekçilere kolay gelsin. Hayatta ve çabanızda başarılar..

3 yorum:

  1. Öncelikle iyi günler hasta bi oğlağımız var ama çaresini bulamadık onu sorcaktım size,oğlak 3 hafta önce doğdu çok iyi ve sağlıklıydı fakat daha sonra ağzında bi yara oluştu ilk başlarda emiyodu daha sonra ağzında ki yaralar iyice arttı dili dişlerinin dibi yara oldu bide tahminen ateşli hastalık geçirdi evde baktık 7-8 gün sütü şırıngayla verdik bu günler boyunca halen böyle besliyoruz ağzında ki yara iyileşti ama vücuunda hala bir çok yara var.Oğlak annesinini yanına götürdüğümüzde annesini bilmiyor,bakmıyor.Evde sürekli daire çizerek dönüyor delirmiş gibi sürekli diş gıcırdatıyor bunun hastalığı nedir tedavisi varmıdır ektima olabilir mi? lütfen yardımcı olunuz

    YanıtlaSil
  2. Boyle bi durumda internet uzerinden yardim aramak yerine bolgenizde gorev yapan Veteriner Hekimlerden yardim istemelisiniz. Zira oglaginiz ölebilir. Takibiniz icin tesekkur eder en kisa zamanda umarim oglağınız iyilesir

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil