Hayvan Gübresinden Yakıt Dönemi Baslıyor


        Petrol fiyatındaki artış ülke ekonomisini tehdit ederken, şimdi de hayvan gübresinden yakıt formülü hayata geçiriliyor. Projeyle, hayvan gübreleri ve bitki atıklarından elektrik ve ısı üretilecek. Tesis 2014'te devreye girecektir.

           Fosil yakıtlarının çevreye verdiği zararları ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak isteyen Türkiye biyogaz üretimine baslıyor. Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye, bu faaliyetlerden kaynaklanan gübre ve organik atıkları biyogaz tesislerinde işleyerek, elektrik ve ısı enerjise dönüstürecek. Türkiyenin ilk biyogaz tesisi, Çevre ve Sehircilik Bakanlığı ile Almanya arasında yapılan işbirliği ile kurulacak.



           Üç aşamadan oluşan proje kapsamında öncelikle hayvansal atıkların yönetimine ilişkin yasal alt yapı olusturulacak. İkinci aşamada biyogaz konusunda kurumsal kapasite geliştiriilecek ve son aşamada şeçilecek pilot bölgede örnek bir biyogaz tesisi kurulacak.


          Proje kapsamında Türkiye'de biyogaz Teknik Eğitimleri gerçeklestirilken Almanya'da hayvansal atıklar ile ilgili yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler Türkçeye çevrildi.
Alıntıdır
Tahminimce her işin üstesinden gelen Tübitak bu işede el atacak ve basarılı olacaklardır.

0 yorum:

Yorum Gönder