Doğuma Yakın İnek ve Buzağıda Dikkat Edilecek Noktalar



         Buzağıların sağlıklı doğması ve büyümesi için en önemli faktörlerden birisi doğum öncesi annenin iyi bakım besleme ve barınmasından geçer. Bakım beslemede şekillenen olumsuzluklar öncelikle gebe düvede olumsuzluklara yol açmakla kalmayacak aynı zamanda abdomende şekillenmekte olan yavrunun da gelişmesini doğrudan etkileyecektir.


         Peki sağlıklı bir yavru almak ve ineğimizin verim süresini nasıl artırabiliriz sorusuna nasıl cevap verebiliriz!

         Bu sorunun cevabı önce kuru dönem dediğimiz gebe düve-ineğin doğuma 2 ay-50 gün kala süt alımının kesilmesi ile baslar. Kuru dönem son dönemde aşırı büyümeye başlayan buzağının gelişmesi için gerekli maddelerin anne tarafından karşılanması için olmazsa olmazdır. Kuru dönemde sağımdan çıkarılan inekler bu dönemde farklı besleme yöntemleri ile beslenerek bu dönem de ihtiyaç duyduğu vit-minareller böylelikle karşılanmaya sağlanmış olunur.


         Buzağı doğum sırasında mümkün olduğunca müdahale edilmemeye çalışılır ki yavru zarar görmesin. Yavruya yapılan her türlü uygulama yavrunun yanı sıra sığıra da zarar vermektedir. Yavruya yapılan manipülasyonlar sonucu yavru kanalı yani yavrunun geldiği doğum kanalı uterus vagina da yaralanmalara kanamalara neden olur.


         Yaralanmalar inekte sepsise hastalanmaya neden olur ve bu da ineğin verim dönemine geç girmesine ve süt veriminde düşüşe neden olur. Söyle ki sağım döneminde pik verime ulaşamayacağı gibi verim dönemi boyunca düşük verim sağlayarak kazançlarda kayba neden olacaktır.


         Yeni doğan yavrular hemen bireysel padoglara alınmalıdırlar. Yavru doğum sonrasında hızlıca anneden uzaklaştırılmalı ve kolostrum (ilk süt) verilmelidir. İlk 12 saatte beslenmesi çok önemlidir. Bu dönemdeki beslenme büyüme ve bağışıklık için üst düzey önem arz etmektedir. Yavrular 50 günlük olduktan sonra sütten kesilmeleri önerilir.


Kolostrum verilmesi ile ilgili bilgiler çok yakında yeni yayınımızda.

0 yorum:

Yorum Gönder