KIYILARIMIZDA DENİZANASI VE YOSUN TEHDİDİ



DENİZ TEKNOLOJİLERİ VE SUALTI YASAMIYLA İLGİLİ GELİŞMELERİN ANLATILDIĞI SUALTI BİİLİM VE TEKNOLOJİ (SBT) TOPLANTISI, BU YIL KKTC DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ TOPLANTIDA KIYILARIMIZI VE YAVRU VATAN SAHİLLERİNİ TEHDİT EDEN ZARARLI YOSUNLAR VE DENİZANALARI KONULARI MASAYA YATIRILDI.


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'ndeki Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde gerçeklestirilen 13.Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısına, Türkiye ve KKTC'den deniz ve sualtı alanındaki uzmanlar, akademisyon ve bilim adamları katılarak bir yıl boyunca yaptıkları çalışmaları anlattılar.
Toplantıda Sualtı Arkeolojisi, Deniz Biyolojisi, Sualtı Tıbbi, Kıyı Yönetimi, Çevre Koruması gibi konuların yanında, geçen yıl kamuoyunun gündemine sıkca gelendenizanaları ve yosunlar tartısıldı.Türkiye ve KKTC kıyılarında bu yıl ilk kez görülen denizanası ve yosun türlerinin küresel ısınma, kirliliğin yanı sıra, deniz sporları, yatçılık ve gemi ticaretinin artmasına bağlı olduğuna dikkat çekildi.


Akdeniz Ünivesitesi Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet GÖKOĞLU, 1869'da Süveyş Kanalının açılmasıyla dogal bariyerin ortadan kalktığını ve bu yolla pek çok göçmen denizanası türünün Kızıldeniz'den Akdeniz'e ve kıyılarımıza kadar ulastığını vurguladı.

GÖKOĞLU, sözlerine şunuda ekledi; bu yıl akıntıların fazla olmasının yanı sıra, kaplumbağa sayısındaki ciddi azalma nedeniyle kıyılarımıza kadar gelen denizanalarının yaralanmalara neden olduğuna dikkat çekerek kurumsal önlemlerle bu sorunun üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


KIYILARIMIZDA 17 YENİ TÜR YOSUN VARLIK GÖSTERMEYE BASLADI

Denizlerimizde bu yıl görülen 'terörist' olarak da bilinen "Caulerpa Taxifolia" başta olmak üzere 17 yeni yosun türünün görüldüğünün altı çizildi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyet Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ERDUĞAN, Caulerpa Taxifolia' nın her canlı gibiçevresinde başka canlının yaşamasını istemediğini, salgıladığı "caulerpin" adlı maddenin balık yumurtalarına zarar verdiği ve hızla büyüdüğü için de bu isminverildiğini belirtti. ERDUĞAN, aynı zamanda, yosunların vitamin deposu olduğunu sanayiden tekstile, tıp ve kozmetikten inşaata birçok alanda kullanıldığınıdabelirterek, ekonomik önemine dikkat çekti.

0 yorum:

Yorum Gönder