Şarbon Hastalığı = Bacillus anthracis

            Bacillus anthracis (Şarbon bakterisi); Bacillaceae familyasına ait olup çubuk şeklinde, gram-pozitif, oksijenli solunum yapan, hareketsiz ve sporla çoğalan bir bakteri cinsidir. Kapsül yapısının poli-D-Glutamik asit olması bacillus antracis'i diğer kapsüllü bakterilerden ayırır.

             Bu bakteri "şarbon" hastalığına yol açar. Dayanıklı sporları, deri, solunum yolları ve sindirim sistemine yerleşerek enfeksiyon yapar. Aşıyla koruma sağlanır. Antibiyotikle tedavisi mümkündür.

            Ölü bulunan hayvanlarda;ölüm sertliği görülmez, doğal deliklerden sürekli kan gelir,kan katran rengindedir ve pıhtılaşmaz.Dalak normal büyüklüğünden 5 kat fazla büyümüstür. Otopsi kesinlikle yasaktır. İhbarı mecburi hastalıktır. Böyle durumlarda devlet hayvanınızın nakdi değerini ödeyerek hayvanınızı sizden alır ve karantinada tutar.

            İn vivo ortamlarda kısa zincir ve kapsül olusturan bu bakteri in vitro yani cansız ortamlarda spor oluşturur ve 50 yıl kadar bu bölgede varlığını sürdürebülür. Spor olusturma bakterinin su kaybederek ve vücut ihtiyaçlarını minimale ederek hayatını sürdürür.

0 yorum:

Yorum Gönder