İnfeksiyöz Canine Hepatitis "Blue Eyes"

            Canine adenovirus 1 (CAV-1) adlı virüs tarafından enfeksiyon oluşturulmaktadır.

           Enfeksiyonun bulaşmasında Enfekte hayvana ait Idrar, dışkı ya da salya başlıca kaynaktır. Karaciğer, böbrekler, dalak ve akciğer ana hedef organlardır. Kuluçka süresi 4-9 gündür. ateş (40 ° C) 'dir. Ateş kısa süreli ise, lökopeni diğer tek belirtisi olabilir, Ateş orantısız taşikardi oluşabilir. Ateşin artışından bir gün sonra, lökopeni geliştirir ve ateşli dönemi boyunca tablo kendini korur. Lökopeni derecesi hastalığın şiddeti ile ilişkili olarak değişir . anoreksi, susuzluk, göz ve burunda seröz akıntı konjunktivit, ve bazen karın ağrısı ve kusmadır. Oral mukozada yoğun hiperemi veya peteşiler görülebilir tonsillerden olaydan coğu kere etkilenmiştir. Bozulan Pıhtılaşma zamanı doğrudan hastalığın şiddeti ile ilişkilidir. MSS tutulumu nadir olmakla birlikte, ciddi enfekte köpekler parezi sonuçlanan ön beyin hasarı, beyin sapı kanamalar, gelen konvülsiyonlar gelişebilir, Hafif vakalarda, geçici korneal opasite( mavi göz) hastalığın tek belirtisi olabilir.


           Kronik hepatit maruz kaldığında pasif antikor düzeyleri düşük olan köpekler gelişebilir. CAV-1 ve distemper virüsü(köpek genclik) enfeksiyonu ile eş zamanlı olarak da görülebilmektedir. Özellikle barınak hayvanlarında çok sık karşılaştığımız bir durumdur. Biyokimyasal olarak Üre, Creatine ALT ve ALP artışı yanı sıra bilirubin, safra asitleri ve globülin ve kan albümin ve kırmızı kan hücrelerinde azalma gösterir.

 
           Tedavi şekli hedeflenirken, büyük ölçüde destekleyici ve spesifik olmayan sadece semptomatik olarak secilir. Genellikle iv sıvı tatbik edilmesini içerir. Düşük kan şekeri (hipoglisemi) vakaları düzeltmek için gerekirse glukoz, Köpek pıhtılaşma bozuklukları nedeniyle rahatsız ise tam kan ya da plazma transfüzyonu verilebilir. Mide rahatsızlığı (gastroprotectants) yatıştırmaya kusma (antiemetik) ve ilaçların yan etkilerinide azaltmak için ilaçlar uygun olabilir. Tabii ki, köpek her zaman taze su olmalı konforlu ve sıcak bir yerde tutulmalıdır. Bu dönemde iyi beslenme desteği de önemlidir. yüksek kaliteli protein bileşemleri ile sık sık küçük, lezzetli yemekler önerebiliriz.

            Seconder enfeksiyonlarıda engellemek için antibiyotiklerde kullanılmalıdır. Ayrıca diyet özellikle kronikleşen durumlarda oldukça önemlidir. Kronik hasta köpeklerin beslenmesinde, yüksek karbonhidrat, yağ ılımlı bir miktar içeren, yüksek lifli diyetler önerilebilir. Tedavi prosedüründeki ilaç ve öneriler listesi uzatılabilir. Köpeğin o anki durumu ve ihtiyaçlarına göre yeniden de gözden geçirilip değiştirilebilir. Esas sorunuz olan hastalığın prognozunda süreç hastalığın şiddetine bağlıdır. Çok şiddetli enfeksiyon ani (akut) başlangıçlarda genellikle prognoz kötüdür. Ölüm oranı bu köpeklerde cok yüksektir. Hatta belirtilerin başlamasından birkaç saat içinde ölebilir. .Köpek, güçlü bir bağışıklık sistemine sahipse bu viral enfeksiyon için iyi bir antikor tepkisi verebiliyorsa tam iyileşme mümkün olabilir.


              Karaciğer metabolizması, detoksifikasyon, enerji depolama ve kan protein sentezinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda sindirime yardımcı olan safra üretir. Hayvanın karaciğeri çok büyük bir rezerv kapasitesi vardır. Hastalık belirgin hale gelmeden önce bile karaciğerde ve böbreklerde ağır hasara yol açar CAV-1 ile enfeksiyonun da virüsü yok edecek bir tedavi yokluğundan dolayı yapabileceğiniz en İyi bakım ile köpeği desteklemek, damardan sıvı ve ilaç karaciğer üzerindeki iş yükünü hafifletmek olmalıdır. Bu hastalıkta karaciğerin etkilenmesi oldukca sıktır. Bakım durumuda verdiğiniz anemnez ve belirtiğiniz karaciğer ezim seviyeleri ışığında Malesef ki Kronik karaciğer yetmezliğinden söz edilebilir Kronik hepatit köpeklerde sık görülür. Akut hepatitlerde tam iyileşme görürken Ne yazık ki kronik hepatitte bir durum giderek kötüleşir zamanla aktif karaciğer hücreleri sürekli yıkımlanarak yerine skar doku meydana geliyor demektir. Bu oyada siroz da denir. Kronik aktif hepatit belirtileri oldukça değişkendir. En sık görülen belirtileri iştahsızlık ve ishal uyuşukluk halidir. Hayvanlar sıklıkla su içtiği ve daha fazla idrara çıkma görülür. Hastalık ilerledikçe, birçok durumda ve diş etleri, cilt ve göz sarımsı(sarılık) bir karında şişkinlik sıvı (asites) gelişir. Bazı durumlarda hastalık sinir sisteminde etkilenirki paralizler, nöbet, koma, ve ölüme kadar ilerleyebilir Acıkcası hepatik enzim seviyeleri kronik hepatit hakkında tatmimkar bilgiler versede prognozda karaciğer biyopsisi ile hastalığın durumu daha net aydınlatılabilir. Karaciğer rejenerasyonu teşvik etmek için henüz ilaçlar yetersizdir. Bu nedenle oluşacak sirozun tedavisi oldukça zordur.


               Kronik hepatitde Prognoz kötü olarak değerlendirebiliriz. Bu aşamada artık köpekler genellikle damardan(ıV) sıvı ve genel destekleyicileri kullanmaktan başka yapabileçeğimiz bir uygulama yoktur. . Biz sık sık antibiyotikler, anti-inflamatuar ajanlar ve düşük proteinli diyetler uygusak da sonuç genelde aynıdır. Hastanı kaybedilmesi karaciğer yetmezliğinden olmaktadır. Burada süre vermek imkansızdır.. Kronik vakalarda prognoz yine söylediğimiz gibi zamana yayılarak kötüleşmektedir. Yapılması gereken sadece rutin kontrollerle karaciğerin izlenmesi ve geri kalan yaşamında ağrısız ve daha konforlu bir yaşam sürdürmesinin sağlanması olmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder