Günümüzde Süt Sığırı Yetiştiriciliğinin Sorunları



            Süt sığırı yetiştiriciliğinin başta gelen problemleri öncelikle ayak problemleri, fertilite de meydana gelen sorunlar ve mastit.

            Süt sığırcılığının bence en önemli problemi ayak problemleri. Neden diye sorarsanız eğer; ayak problemi yaşayan sığırlar yürümede zorluk çekiyor, yeme istek azalıyor, hareket kısıtlanıyor ve ayak problemi yanında bir çok problemin oluşmasına neden oluyor. Ayak problemlerinde göz ardı edilmemesi gereken konu ise metabolik hastalık olan Asidoz' dur. Çünkü asidoz dermatite neden olarak topallıklara büyük oranda zemin hazırlamaktadır.


           Süt sığırcılığının diğer problemi ve kar marjini düşüren en önemli konu ise İnfertilite. Fertilitede meydana gelen tüm gecikmeler yavru almada gecikmeye ve hem süt verimden yeteri kadar faydalanamama hem de gereksiz besleme sonucu fazla gidere neden olup süt ineklerinin karı olarak görülen yavruyu alamamaya neden olmakta. Süt sığırcılığında geç alınan veya alınamayan buzağı demek, süt veriminde azalma, işletmenin rotasyonunu iyi sağlayamaması ve kayıp olarak göz önünde bulundurulur.


          Diğer nedenimiz mastitis ise süt meme dokusunun yangılanması demektir. Mastite yakalanan hayvanlardaki işletme için sıkıntı ise bu probleme yakalanan hayvandan bir daha verebileceği maksimum süt veriminden yararlanamamak olarak karşımıza çıkar. Mastite yakalanan hayvan sağım dönemi boyunca bir daha pike ulaşamadığı gibi bir de mastit olduğu sürece süt veriminden yararlanamıyoruz. Mastitte dikkat etmemiz gereken konu sığırlarda meme yapısının 4 lobdan oluştuğu unutulmamalı ve bir meme lobunun hastalanmasının diğer lobların hastalıklı olduğunu göstermediğidir. Bu loblar birbirinden ayrıdır ve doğru bir bakım koşullarında diğer meme loplarının hastalanmadan çıkarmak mümkündür.


          Süt sığırcılığı işletmelerinde ki sıkıntılar bunlarla bitmiyor tabiki. Çalışanların bilinçsizliği, tecrübesizliği, hayvanlara karşı gaddarca davranışlar, prosedürlere uymama gibi bir çok sıkıntı işletmede göze çarpmayan ancak maliyetin artmasında en büyük faktörlerdir.

          İyi bir işletme yöneticisi veya sahibi olmak istiyorsanız her üç ayda bir çalışanları bilinçlendirme ve eğitim seminerleri yapmalı prosedürlerin önemi ve hayvanlara karşı davranışları öğretmelisiniz.

          Doğru bir işletme yöneticisi arıyorsanız bu tabiki bu işin eğitimini almış Veteriner Hekimleri tarafından sağlanabilir. Hekimlere vereceğiniz fazla para size kayıp olarak değil karda artış olarak gelecektir. Bunu işe alımlarda göz önünde bulundurarak personel şeçimi yapmalısınız.


         Memleketimiz için tüm işletmelere başarılar dilerim.


0 yorum:

Yorum Gönder