50 Yıl Bile Geçse Özgürlük Ağlamaya Değiyor

 
          50 yıllık esarette mutlu son. Hindistan'da kaçak avlanıp 50 yıl eziyet gören Raju adlı fil, hayvan hakları derneği Wildlife SOS tarafından düzenlenen bir operasyonla kurtarılınca ağladı.

           Hindistan'ın Uttae Pradeş bölgesinde 50 yıl önce avlanan Raju, o günden beri zincir altında kurtarılmayı bekliyordu. Ayaklarına prangalar bağlanan, plastik ve kağıt yiyerek hayatta kalmaya çalışan 5,5 ton ağırlığında ki Raju kurtarıldığı an gözyaşlarını tutamayışı Wildlife SOS gönüllüleri tarafından hayranca farkedildi. Raju, sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra korunaklı bölgeye taşındı .


           Raju'yu kurtarmak için İngiltere'den yola çıkan 10 kişilik ekip, yanlarına 20 polis alarak bölgeye girdi. Ekibin başındaki Pooja Binepal, kurtarma anını son derece duygusaldı olarak nitelendirdi. Binepal, "Raju 50 yıl boyunca acınacak şekilde yaşamış. Dayanılmayacak bir işkence görmüş. Kurtarma ekibimiz görevini başarıyla tamamlandığında Raju'nun gözyaşlarını görmek bizim için inanılmaz bir deneyimdi. Hepimiz için çok duygusal bir an oldu. Artık özgür olduğunu hissettiği için çok heyecanlıydı. Mutluluk gözyaşlarını hepimiz kalbimizde hissettik." dedi.


HEM AKILLI HEM DUYGUSAL HAYVANLAR

           Binepal: "Filler sadece görkemli hayvanlar değildir. Aynı zamanda son derece zekidirler. Hislerinin kuvvetli olduğu bilimsel bir gerçek. Yarım yüzyıl boyunca yaşadığı büyük işkence gözlerinden okunuyordu. Zincirlerini çözdüğümüz ilk anda nasıl yürüyeceğini bilemedi, çok zorlandı. Ama artık özgürlüğün ne demek olduğunu biliyor ve acı çekmeyeceğinin farkında.


           Raju'nun trajik hayatı önce Hindistan'da bir dava sürecinin başlamasına sebep oldu. Ardından hayvan hakları derneği devreye girdi ve Raju'yu esaret hayatından kurtardı. Fakat Raju'nun bu hale nasıl geldiği tam olarak bilinmiyor. Doğduğu ilk yıllarda annesinin yanından zorla alındığı tahmin ediliyor.


BULDUĞUMUZDA ACINACAK HALDEYDİ

          Binepal'a göre Raju'yu yakalayan avcı, önce yaşlı annesini öldürüp sonra ormana sadece bebek fillerin düşebileceği küçüklükte tuzaklar kurmuş. Yavrular yakalanıp ayakları çivilendikten sonra sahiplerine teslim edilmiş. Raju'nun psikolojik olarak iyi durumda olmadığını belirten Binepal, "Onu çok trajik bir haldeyken bulduk" diyor, "Geceleri yatacak yeri bile yoktu. Yoldan gelip geçen turistlere kendisini kurtarmaları için sabahtan akşama kadar yalvarıyordu. Doğru düzgün beslenmiyordu. Plastik parçaları ve kağıt yiyerek hayatta kalmış. Tırnakları olağanüstü uzundu. Prangalar yüzünden içi çıban ve apse doluydu. Sürekli asfalt yolda yürüdüğü için ayak tabanı da korkunç durumdaydı" dedi.

          Hayvan hakları derneği Wildlife SOS ekibinin ilk işi, Raju'nun karnını doyurmak oldu. Tıbbi tedavisi ve rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra Raju, yıllar önce kendisi gibi işkence gören Rajesh and Bhola adlı iki filin yanında yaşamaya başlayacak.


Hürriyet

1 yorum:

  1. Fil agladi ben agladim.. Allahim çok şükür ki kurtulmuş

    YanıtlaSil