CHENGDU PANDA ÜREME ve ARASTIRMA MERKEZİ

Sichuan eyaletine bağlı Wenchuan şehrinde geçen yıl meydana gelen şiddetli deprem, pandaların önemli bir yuvası olan Wolong Panda Koruma Bölgesi'nde de ciddi hasar yaratmıştı. Depremin ardından koruma bölgesinde yaşayan 63 panda, geçici olarak ülkenin çeşitli bölgelerine yerleştirildi. Aradan geçen bir yıllık sürede bu pandalar, aşamalar halinde Sichuan'daki yuvalarına döndü.

Şiddetli deprem, depremin merkez üssüne 11 kilometre mesafede yer alan Wolong Panda Koruma Merkezi'ne ciddi darbe vururken, pandalara da büyük zarar verdi. Koruma Merkezi Müdürü Zhang Hemin, deprem sırasındaki durumu şöyle anlattı:

"Yer sarsıldığında pandalar çok korkmuştu. Yürümekten bile korkuyorlardı ve birbirlerine sarılarak hiç kımırdamadan durdular. Korku, bu hayvanların psikolojisine çok büyük zarar verdi."

Deprem sırasında bazı pandaların dağdan yuvarlanan kayaların altında kaldığını ve hamile pandaların bazılarında düşük meydana geldiğini söyleyen Zhang, bütün pandaların gözlerinde korku gördüğünü belirtti. Ancak aradan geçen bir yılda uyguladıkları "şefkatli besleme yöntemi"nin önemli sonuç verdiğini kaydeden Zhang, bu yöntem hakkında şunları anlattı:

"Pandalara psikolojik tedavi uyguladık. Personelimizden pandaları sık sık okşamalarını, yere uzanıp pandalarla yakın mesafeden konuşmalarını istedik. Bir yıl süren çabalarımız sonucunda pandalar, yeniden deprem öncesindeki psikolojik düzene girdi."



Wolong'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alan Chengdu Panda Üreme ve Araştırma Merkezi'ne depremden sonra Wolong'dan dört panda yerleştirildi. Merkezin görevlilerinden Tan, bu pandalarla merkezdeki diğer pandalar arasında artık fark bulunmadığını anlattı. Pandalar hakkında kendi çocuklarından bahseder gibi konuşan Tan, şunları söyledi:

"Pandalara iyi davranırsanız, onlar da sözünüzü dinler. Hasta olduklarında tedavilerini özel doktorları yapıyor."

Şiddetli deprem, Wolong Panda Koruma Merkezi ile çevresindeki doğal ortama ciddi zarar verdi. Yabani pandaların yaşadıkları alanların yaklaşık yüzde 70'i, özellikle rakımı 2000 ile 2500 metre arasında değişen dağlık bölgelerdeki bambu ormanları yok oldu. Bu durum, pandaların açlık tehdidiyle karşılaşmasına neden oldu. O kritik dönemde pandaların yardımına Chengdu Panda Üreme ve Araştırma Merkezi çalışanları koştu. Merkezin müdürü Zhang Zhihe, buna ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

"Merkezimizde yaklaşık 200 dönüm bambu ormanı var. Burası, pandaların yem stoku durumundaydı. Deprem sırasında burada yetişen bambular, pandaların beslenmesinde önemli rol oynadı."
Pandaların yaşamı güvence altına alınırken, yeni yuvalarının inşa edilmesi için de çalışmalar başlatıldı. Yapılan titiz çalışmalardan sonra, yıkılan Wolong Panda Koruma Merkezi'nin eski yerine 10 kilometre uzaklıktaki jeolojik bakımdan güvenli olan ve aynı zamanda pandaların alışık olduğu doğal ortam bulunan bir bölgeye taşınmasına karar verildi. Yaklaşık 1 milyar 400 milyon yuana mal olacak yeni koruma merkezinin inşaatına Temmuz ayında başlanması bekleniyor.

Pandalara yeni yuva kurma çalışmalarına yabancı ülkeler ile uluslararası örgütler de önemli katkı sağlıyor. Chengdu Panda Üreme Merkezi'ne bugüne kadar yabancı ülkelerin hükümetleri, hükümet dışı örgütler, yabancı işletmeler ve bireyler tarafından yapılan bağışlar 12 milyon yuanı buldu.

Deprem nedeniyle kesilen sunni dölleme yoluyla dünyaya gelen pandaların doğal ortama bırakılması çalışmalarının kısa süre içinde yeniden başlatılması da kararlaştırıldı. Çünkü bu çalışma, pandaların kalıtsal özelliklerinin çeşitlendirilerek, türlerinin devamı ettirilmesinde büyük önem taşıyor. Bu çalışmaların iki, üç yıl içinde yeniden başlatılması için öncelikle geniş kapsamlı jeolojik ıslah ve bitki örtüsünü yeniden canlandırma projesinin acilen uygulanması gerektiğini kaydeden Wolong Panda Koruma Merkezi Müdürü Zhang Hemin, ancak böylelikle doğal ortamda yaşayan panda sürülerinin beslenme sorununun çözülebileceğini belirtti. Bu proje kapsamında doğal ortamdaki pandalara daha güvenli bir yaşam alanı sağlamak için yaklaşık 870 köylü ailesinin dağlardan vadi bölgelerine yerleştirileceğini anlatan yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Göç projesini en kısa sürede başlatarak köylü vatandaşları kurulacak yeni toplu yerleşim merkezlerine yerleştireceğiz. Bunun ardından dağlarda bambu ekerek pandaların yaşam alanını genişleteceğiz, aynı zamanda pandaların mevsimsel göçü için güvenli bir koridor oluşturacağız. Bu çalışmaları 2-3 yıl içinde tamamladıktan sonra pandaları doğaya bırakma çalışmalarını başlatmayı planlıyoruz."


CRI online

Çin'de ikiz panda doğdu24 Temmuz 2007 Salı 17:27Pandaların ana vatanı olarak bilinen Çin'de ikiz panda dünyaya geldi.Pandaların ana vatanı olarak bilinen Çin'de ikiz panda dünyaya geldi. Çin'in güneybatısındaki Chengdu Panda Üreme ve Araştırma Merkezi'nde dün ikiz bir pandanın daha doğduğu bildirildi. Çin radyosunun haberine göre böylelikle Çin'de bu yılın başından beri suni dölleme yöntemiyle üçü ikiz olmak üzere toplam sekiz yavru panda doğmuş oldu. Aynı merkezde 6 Temmuz'da da bir ikiz panda dünyaya gelmişti. Çincesi Şiong Mao (Ayı Kedi) olan pandalar 20 yada 30 küsur yıl yaşıyor. Yavruyu 15 yaşındayken sütten kesen pandalar sadece bambu filizi yiyor ve yaşamlarını genelde uyuyarak geçiriyor. Çin bazı yavru pandaları da çeşitli ülkelerin devlet başkanlarına hediye ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder