TRAKYA BÖLGESİ ŞAH KARTALI MERKEZİ

Nesli tükenmekte olan şah kartallarını takibe alan Türkiye ve Bulgaristan'ın uydu takip sistemi taktığı 10 kartaldan 7 tanesi ile irtibat kesildi. Son olarak Mekke yakınlarında sinyalleri kaybolan şah kartalın akibeti merak ediliyor.

Türkiye ve Bulgaristan dünyaca ünlü şah kartallarını korumak için ortak bir proje yürüttü ve 10 şah kartalına uydu takip sistemi taktı. 1 yılda sadece 4 tanesi hayatta kalan şah kartallarından bir tanesi de Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde sinyalleri kesti. Yetkililer şah kartalının peşine düştü.

Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği'nin (BSPB) 2009 yılı başında başlattığı Şah Kartalı Koruma projesiyle Bulgaristan'da 8 kuşa, Türkiye'de ise Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün de katkıları ile 2 kuşa uydu vericisi takıldı

Ancak bu kuşlardan 6 tanesi geçtiğimiz yıl öldü. Uydu ile takip edilen 4 kuştan bir diğeri ise Suudi Arabistan'ın Mekke Kenti yakınlarında sinyal göndermeyi kesti. Kuşların hayatta olup olmadıkları bilinmiyor. Bugün cihaz takılı 3 şah kartalından sinyal alınabiliyor.

TRAKYA BÖLGESİ ŞAH KARTALI MERKEZİ

Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte Trakya'da bin kilometrekarelik alanda 19 şah kartal yuvası belirlenmişti. Buna Bulgaristan'da bulunan 17 çifte ait yuva eklendiğinde, Türkiye-Bulgaristan sınırının şah kartal için Avrupa'nın en önemli alanlarından biri olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak

0 yorum:

Yorum Gönder