40 Derecelik Eziyet Sivas Kangalı 13. Uluslararası Yarışası

            Kangal Araştırma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi'ndeki üretim çiftliğinde gerçekleştirilen yarışmalar için alana, Kangal ilçesi ve köylerinin yanı sıra, Sivas'tan ve başka illerden toplam 138 Kangal köpeği getirildi. Kangal köpekleri, sürü köpeği ve bekçi-koruma köpeği kategorisinde podyuma çıktı.

            Yarışmada, 0-5 aylık köpekler yavru, 6-12 aylık köpekler genç, 1 yaşından büyük köpekler ise yetişkin dalında değerlendirildi. Adları ve sahiplerinin isimleri okunan köpekler, kategorilerine göre sırayla jüri önünden geçerek, değerlendirmeye tabi tutuldu. 

            İngiltere Kangal Köpeği Derneği Başkanı Margaret Mellor ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi'nden öğretim üyelerinin yer aldığı 5 kişilik jüri, köpeklere özelliklerine, duruşlarına ve yürüyüşlerine göre puan verdi.

            Yarışmaları Vali Ali Kolat, eşi İlksen Kolat, milletvekili Hilmi Bilgin, Kaymakam İsmail Altan Demirayak, Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya ve diğer yetkililer ile çok sayıda vatandaş izledi. Yarışmaları, yurt dışından gelen Kangal köpeği severler takip etti. 

            Sıcak hava nedeniyle yarışmanın yapıldığı alana, köpeklerin güneşten korunmaları için üstü brandayla kapalı çadırlar oluşturuldu. Köpeklerin beklediği çadırlara, su temini için plastik borularla su şebekesi çekildiği gözlendi.

ÖDÜL TÖRENİ ÇIKAN GERGİNLİK NEDENİYLE ERTELENDİ
            Yarışmanın tamamlanmasının ardından ödül törenine geçildi. Sürü köpeği dalındaki ilk ödüllerin açıklanmasının ardından, alanda gerginlik yaşandı. Sonuçlara itiraz eden bazı köpek yetiştiricileri, Vali Ali Kolat ve diğer protokol üyelerinin önünde tartıştı. Gerginlik, jandarma ekiplerinin müdahalesiyle çok büyümeden önlendi.

            Kangallı yetiştiriciler, sürü köpeği kategorisine ilçe dışından köpeklerin katıldığını ve ödül aldığını belirterek, bunun yarışma kurallarına uygun olmadığını söyledi. Duruma tepki gösteren yetiştiriciler, Sivas ve diğer illerden bazı Kangal köpeği yetiştiricilerinin, köpeklerini Kangal'da ikamet eden kişiler adına kayıt yaptırarak sürü kategorisinde yarışmaya soktuğunu ileri sürdü.

           Bunun üzerine Vali Ali Kolat, sonuçların hemen ilan edilmemesini, belirlenen kriterlere göre gerekli değerlendirmelerin yapılmasını, iddia edilen durumdaki köpeğin diskalifiye edilmesi talimatı vererek, ödül töreninin ertelenmesini istedi. Kolat'ın talimatı üzerine ödül töreni, ertelendi. Köpeklerinin başkasının ismine kayıt yaptırarak yarışmaya soktuğu öne sürülen bir yetiştirici de bilgisine başvurulmak üzere jandarma ekiplerince karakola götürüldü.

           Yapılacak değerlendirmenin ardından ödüllerin, akşam Kangal ilçe stadyumunda yapılan konser programında verileceği açıklandı. Yarışmada, kategorilerinde birinci olan köpeklerin yarım altın, ikincilerin çeyrek altın ve üçüncülerin de tasma ile ödüllendirileceği belirtildi.


0 yorum:

Yorum Gönder